
Μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις κήλες
Το τοίχωμα της κοιλιάς μας μπορεί σε ορισμένα σημεία να είναι πιο χαλαρό (ευένδοτο), με αποτέλεσμα να διασπάται και να ανοίγει, επιτρέποντας σε κάποιο απο τα όργανα της κοιλιάς να προβάλει κάτω απο το δέρμα. Η προβολή αυτή του ενδοκοιλιακού σπλάχνου στο υποδόριο ονομάζεται κήλη και τις περισσότερες φορές δημιουργείται απο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία της κοιλιακής χώρας, σε σημεία όπου φυσιολογικά το τοίχωμα είναι πιο χαλαρό ή σε σημεία που έχει προηγηθεί κάποια χειρουργική επέμβαση.
Ανάλογα με το σημείο εμφάνισης τους διακρίνονται σε:
- Βουβωνοκήλη
- Μηροκήλη
- Ομφαλοκήλη
- Επιγαστρική κήλη
- Κήλη αθλητών
- Μετεγχειρητική κοιλιοκήλη
- Διαφραγματοκήλη
- Κιρσοκήλη
Η κήλη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία ή φύλο.
Στους άντρες εμφανίζεται πιο συχνά η βουβωνοκήλη, ενώ στις γυναίκες η ομφαλοκήλη.
Η κύρια αιτία δημιουργίας κήλης (ιδίως της βουβωνοκήλης) είναι η χαλάρωση του κοιλιακού τοιχώματος σε ορισμένα σημεία, σε συνδυασμό όμως με εξωγενείς αιτίες όπως είναι:
- παχυσαρκία
- δυσκοιλιότητα
- εγκυμοσύνη
- άρση μεγάλου βάρους
- βαριά χειρωνακτική εργασία
- παλαιότερες χειρουργικές επεμβάσεις
- υπερτροφία του προστάτη
- χρόνιος βήχας
Το μέγεθος και οι μορφές της κήλης ποικίλλουν, απο ένα μικρό ογκίδιο μέχρι μια μεγάλη μάζα που μπορεί να είναι ανώδυνη ή να προκαλεί πόνο και ειλεό απο απόφραξη.
Όταν το εξόγκωμα της κήλης, με ήπια πίεση, ξαναμπαίνει πίσω στη θέση του, τότε η κήλη είναι ανατασσόμενη και συνήθως δεν πονάει.
Όταν το εξόγκωμα δεν μπορεί να ξαναμπεί ολόκληρο πίσω στη θέση του, αλλά ένα μέρος του και δεν πονάει ή πονάει περιοδικά, τότε η κήλη είναι μη ανατασσόμενη.
Όταν όμως το εξόγκωμα δεν μπορεί να ξαναμπεί πίσω στη θέση του και πονάει, τότε η κήλη είναι περισφιγμένη και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του ασθενούς.