Πολυποδίαση Χοληδόχου Κύστεως

  • Τι είναι η χoληδόχος κύστη;

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα αποθηκευτικό όργανο, που βρίσκεται στην κάτω επιφάνειας του ήπατος και περιέχει τη χολή.
Έχει σχήμα αχλαδιού, μήκος 8-10cm, πλάτος 3cm και χωρητικότητα 30-60cm3.

 

 

  • Ποιές είναι οι ιδιότητες της χολής;

– Ευνοεί την πέψη και την απορρόφηση των τροφών και των συστατικών τους, καθώς και των βιταμινών A, D, E, K και ιχνοστοιχείων (σίδηρος, χαλκός, ασβέστιο).
Εξουδετερώνει το όξινο γαστρικό περιεχόμενο, καθώς η χολή αποτελεί ισχυρό αλκαλικό διάλυμα.
– Συμβάλει στην απέκκριση της χοληστερόλης αλλά και φαρμάκων.
– Βοηθάει στην ενεργοποίηση ορισμένων πεπτικών ενζύμων, όπως η λιπάση.

Η ποσότητα της χολής η οποία εκκρίνεται καθημερινά είναι περίπου 750-1800ml.
Η χοληδόχος κύστη αποθηκεύει και συμπυκνώνει τη χολή περίπου 10-20 φορές ,ενώ η αφαίρεση της δεν δημιουργεί μετέπειτα αναπηρία ή άλλα προβλήματα στον ασθενή.

 

  • Τι είναι η πολυποδίαση της χοληδόχου κύστεως;

Αρκετές φορές, εκτός από τη λιθίαση της χοληδόχου κύστεως, ανευρίσκεται και πολυποδίαση της.
Η πολυποδίαση χαρακτηρίζεται απο την παρουσία, εντός της χοληδόχου κύστεως, μορφωμάτων διαφόρων μεγεθών, απο μερικά χιλιοστά έως και μερικά εκατοστά.
Είναι ένα αρκετά συχνό φαινόμενο και αποτελεί συνήθως τύχαίο εύρημα, στα πλαίσια προληπτικού υπερηχογραφικού ελέγχου του ήπατος. Παρουσιάζεται συχνότερα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 45 ετών, σε ποσοστό 4,5-7%, με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στους άντρες.

 

  • Υπάρχουν διάφορες μορφές πολυπόδων της χοληδόχου κύστεως;

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι:

  • Οι χοληστερινικοί πολύποδες ή ψευδοπολύποδες, οι οποίοι δημιουργούνται απο συσσώρευση κρυστάλλων χοληστερίνης. Δεν μεγαλώνουν πάνω απο 10mm, δεν εξαλάσσονται, είναι συνήθως πολλαπλοί και οι πιο συχνά εμφανιζόμενοι.
  • Οι φλεγμονώδεις πολύποδες, οι οποίοι δεν εξαλάσσονται και παρουσιάζονται σε περιπτώσεις χρόνιας χολοκυστίτιδας.
  • Οι αδενωματώδεις πολύποδες ή αδενώματα, οι οποίοι μπορούν να εξαλλαγούν σε αδενοκαρκίνωμα της χοληδόχου κύστεως, που αποτελεί τον κακοηθέστερο και πλέον επιθετικό καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος. Το μέγεθος τους κυμαίνεται απο 5-20mm και είναι κατά κανόνα μονήρεις.
  • Οι αδενομυωματώδεις πολύποδες, που εμφανίζονται σαν πάχυνση του τοιχώματος της χοληδόχου κύστεως, κυρίως στον πυθμένα της. Εμφανίζονται σε μεγαλύτερες ηλικίες και έχουν συνδεθεί με κακοήθη εξαλλαγή.

 

  • Ποιά είναι τα συμπτώματα της πολυποδίασης της χοληδόχου κύστεως;

Οι ασθενείς που πάσχουν απο πολυποδίαση είναι σχεδόν πάντοτε ασυμπτωματικοί.
Στην περίπτωση όμως που η θέση τους είναι πλησίον του κυστικού πόρου, μπορούν να προκαλέσουν μερική ή πλήρη απόφραξη της χοληδόχου κύστεως.
Επίσης οι πολλαπλοί χοληστερινικοί πολύποδες μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις χολοκυστίτιδας, λόγω ερεθισμού του τοιχώματος της χοληδόχου κύστεως.

 

  • Ποιές είναι οι επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η πολυποδίαση;

Οι επιπλοκές της πολυποδίασης της χοληδόχου κύστεως είναι οι:

  • Οξεία χολοκυστίτιδα
  • Κακοήθης εξαλλαγή

 

  • Πώς γίνεται η διάγνωση της πολυποδίασης της χοληδόχου κύστεως;

Αποτελεί συνήθως τυχαίο εύρημα και γίνεται με τη βοήθεια παρακλινικών εξετάσεων.
Οι παρακλινικές εξετάσεις περιλαμβάνουν:

  • Το υπερηχογράφημα των χοληφόρων, που αποτελεί την εξέταση εκλογής για τη διάγνωση και την παρακολούθηση των πολυπόδων.
  • Την υπολογιστική και τη μαγνητική τομογραφία, που χρησιμοποιούνται κυρίως στη διερεύνηση της επιθετικότητας και του βαθμού διείσδυσης ενός κακοήθως εξαλλαγέντος πολύποδα.

 

 

  • Τι θα πρέπει να γίνεται σε περίπτωση που ανευρεθούν πολύποδες στη χοληδόχο κύστη;

Σε περίπτωση που οι πολύποδες είναι πολύ μικροί, μπορεί να μπερδευτούν με μικρούς λίθους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συνυπαρχουν.
Σε περίπτωση που είναι μεγαλύτεροι και βρίσκονται κοντά στον αυχένα της χοληδόχου κύστεως μπορούν να να προκαλέσουν απόφραξη της.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να παρακολουθούνται σε τακτικά χρονικά διαστήματα με υπέρηχο και αυτό διότι σε περίπτωση που το μέγεθος τους αυξάνεται σε διαδοχικές μετρήσεις, φτάσει ή ξεπεράσει το 1 cm υπάρχει πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής τους.

 

  • Ποιά είναι η θεραπεία της πολυποδίασης της χοληδόχου κύστεως;

Σε περιπτώσεις πολυποδίασης, ανεξαρτήτως μεγέθους, καλό θα ήταν ο ασθενής να προβεί σε λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή, καθώς υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα απόφραξης ή κακοήθους εξαλλαγής, ενώ ο ασθενής μετα το χειρουργείο απαλλάσσεται απο αυτό το άγχος και τον κίνδυνο.

 

 

  • Πόσο χρόνο διαρκεί η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 30 λεπτά.

 

  • Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι και στις ασχολίες του;

Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται στην κλινική και το πολύ σε 24 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και στις δραστηριότητες του, χωρίς πόνους, παροχετεύσεις ή άλλα προβλήματα. Σε περίπτωση που αθλείται ή ασκεί έντονη σωματική εργασία, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητα του προοδευτικά σε 10 ημέρες περίπου.

 

  • Χρειάζεται κάποια ιδιάιτερη προσοχή απο τον ασθενή μετά το χειρουργείο;

Μετά τη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη φροντίδα. Τα ράμματα που τοποθετούνται για να κλείσουν οι τέσσερις μικρές οπές πέφτουν μόνα τους μετά απο μερικές ημέρες. Απο την επομένη του χειρουργείου ο ασθενής μπορεί κινηθεί ελεύθερα, να οδηγήσει, να πάει στη δουλεία του (είδικά αν αυτή είναι γραφείου), να κάνει ντους, ενώ μετά απο μια εβδομάδα μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα. Τέλος θα πρέπει να ακολουθήσει μετεγχειρητικά μια απλή δίαιτα προσαρμογής διάρκειας 15-20 ημερών.

 

  • Ποιές είναι οι πιθανές μετεγχειρητικές επιπλοκές;

Σε κάθε χειρουργική επέμβαση υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών, θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι η εφαρμογή της λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχει περιορίσει κατά πολύ και σχεδόν εξαλείψει τις τυχόν επιπλοκές.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατεχάκη 69, 11525, Ψυχικό

info@chrysovergidis.gr