Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε μια αιμορραγία;

Σε όλους μας έχει συμβεί κάποιο μικρό ατύχημα στην κουζίνα ή σε άλλες δουλειές εντός ή εκτός σπιτιού, όπου ένα κοφτερό αντικείμενο, όπως μαχαίρι, ψαλίδι ή κατσαβίδι, μας προκαλεί πληγή από δικό μας λάθος χειρισμό.
Στα μικρά, πολύ επιφανειακά κοψίματα, δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς η αιμορραγία σταματαει σχεδόν αυτόματα μετά απο λίγο. Αλλά αν το κόψιμο είναι πιο βαθύ, τότε είναι σημαντικό να σταματήσετε την αιμορραγία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Αυτό που πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι να παραμείνετε ψύχραιμοι και να βρείτε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας χωρίς χνούδι. Μην χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτα, αφού η απορροφητικότητά της είναι μικρότερη και διαλύεται σε κομμάτια όταν έρχεται σε επαφή με υγρά, όπως το αίμα, και σε καμία περίπτωση μην βάζετε καπνό στο τραύμα ή άλλα “γιατροσόφια”.
Η καθαρή, στεγνή, πετσέτα είναι ιδανική. Τυλίξτε καλά το σημείο που κοπήκατε και ασκείστε πίεση για να περιορίσετε την αιμορραγία. Επίσης είναι καλό το σημείο του κοψίματος να βρίσκεται πάνω απο το επίπεδο της καρδιάς, αν αυτό είναι εφικτό. Προσοχή: όσο και αν έχετε περιέργεια εκείνη τη στιγμή, μην αφαιρέσετε την πετσέτα, έστω και για λίγα δευτερόλεπτα προκειμένου να δείτε την εξέλιξη του τραύματος και το κατά πόσον έχει σταματήσει η αιμορραγία. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα χαλάρωσης της πίεση στο σημείο του τραύματος, ώστε να ακυρώσετε την προσπάθεια πήξης του αίματος και να πρέπει να αρχίσετε από την αρχή.
Διατηρείστε την πίεση στο σημείο για τουλάχιστον 10 λεπτά. Αν το αίμα είναι τόσο πολύ, ώστε τρέχει μέσα από την πετσέτα, μην την αφαιρέσετε. Προσθέστε άλλη μία πάνω από αυτή και αν μπορείτε δέστε τη πολύ καλά με κολλητική ταινία γύρω από το τραύμα, συνεχίζοντας να ασκείτε πίεση σε αυτό.
Σε ακραίες περιπτώσεις που η αιμορραγία δεν υποχωρεί, ασκείστε πίεση με το δάχτυλό σας στην κοντινότερη αρτηρία, ώστε να εμποδίσετε λίγο την ροή του αίματος σε εκείνο το σημείο και να του δώσετε χρόνο να πήξει στην πληγή.
Όλα αυτά είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έντονης αιμορραγίας από κάποιο κόψιμο. Εφόσον όμως το συμβάν είναι σοβαρό και η αιμορραγία δεν σταματήσει, πρέπει να επισκεφτείτε το νοσοκομείο ή να ειδοποιήσετε τις Πρώτες Βοήθειες.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατεχάκη 69, 11525, Ψυχικό

info@chrysovergidis.gr