Κήλη Αθλητών
- Τι είναι η κήλη των αθλητών;
Κήλη των αθλητών ή αλλιώς σύνδρομο κοιλιακών – προσαγωγών, ονομάζεται η βλάβη του βουβωνικού συνδέσμου ή των ανατομικών δομών που σχηματίζουν τον βουβωνικό πόρο. Πρόκειται για μια κατάσταση χρόνιου πόνου στη βουβωνική περιοχή, η οποία πήρε το όνομα της απο το γεγονός οτι εμφανίζεται κυρίως σε αθλητές (ποδοσφαιριστές, καλαθοσφαιριστές, δρομείς), αλλά και σε άτομα που ασκούνται τακτικά. Όμως παρά το όνομα της, δεν πρόκειται για πραγματική κήλη, αλλά για σύνδρομο χρόνιου πόνου, το οποίο εμφανίζεται με την ίδια περίπου συχνότητα και στους άντρες και στις γυναίκες.
- Ποιά είναι τα αίτια της εμφάνισης της κήλης των αθλητών;
Τα αίτια εμφάνισης της κήλης των αθλητών ποικίλλουν απο άτομο σε άτομο, με πιο συνηθισμένα τα παρακάτω:
- πολλαπλές, έντονες και επαναλαμβανόμενες κινήσεις του μηρού
- απότομη επιτάχυνση και επιβράδυνση
- απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε αθλήματος
- τραυματισμός της βουβωνικής χώρας, που μπορεί να οφείλεται σε άμεσο χτύπημα (κλωτσιά) κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Όλα τα παραπάνω αίτια δημιουργούν τραυματισμούς στη βουβωνική χώρα, λόγω ρήξεων ή διατάσεων των κοιλιακών μυών, των τενόντων ή των απονευρώσεων, με αποτέλεσμα να προκαλείται εξασθένηση του τοιχώματος του βουβωνικού πόρου και χαλάρωση του έξω βουβωνικού στομίου, που αποτελεί και το λόγο εμφάνισης της πάθησης.
- Ποιά είναι τα συμπτώματα της κήλης των αθλητών;
Η κήλη των αθλητών χαρακτηρίζεται απο οξύ, αιφνίδιο, επιδεινούμενο άλγος στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ορισμένες φορές ο πόνος μπορεί να αντανακλά στην έσω επιφάνεια του μηρού, στο όσχεο ή σπανιότερα στο περίνεο. Η ένταση και η διάρκεια του πόνου επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την απόδοση του αθλητή, αλλά μερικές φορές ακόμα και την κίνηση του. Αρχικά ο πόνος εμφανίζεται σαν ένα “τράβηγμα” μετά την άσκηση και υποχωρεί με την ξεκούραση. Στη συνέχεια ο πόνος γίνεται εντονότερος και μπορεί να εμφανίζεται ακόμη και εκτός άθλησης, όπως στην καθημερινότητα κατά τη διάρκεια μετακίνησης, άρσης ελαφρών αντικειμένων ή κάμψης του κορμού. Ο πόνος μπορεί να γίνει πιο έντονος με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, όπως κατά το βήχα, το φτέρνισμα ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στο στάδιο αυτό η πάθηση χαρακτηρίζεται από χρόνιο βουβωνικό πόνο και για το λόγο αυτό η κήλη των αθλητών ονομάζεται επίσης “σύνδρομο χρόνιου βουβωνικού άλγους”.
- Πώς γίνεται η διάγνωση της κήλης των αθλητών;
Η παρουσία χρόνιου πόνου στη βουβωνική χώρα είναι συνήθως αποτέλεσμα συνύπαρξης πολλών παθήσεων, που μπορεί να προκαλούν το συγκεκριμένο σύμπτωμα, όπως είναι οι βουβωνοκήλες, η τενοντίτιδα των μυών, η ηβική οστείτιδα κτλ. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των ανατομικών δομών της περιοχής, καθιστούν τη διάγνωση της κήλης των αθλητών αρκετά δύσκολη. Οι απεικονιστικές εξετάσεις που συμβάλλουν εν μέρει στη διάγνωση είναι η ακτινογραφία, ο υπέρηχος και η μαγνητική τομογραφία. Ωστόσο ο αποκλεισμός των άλλων παθήσεων, η λεπτομερής κλινική εξέταση απο έμπειρο χειρουργό, η εξέλιξη των συμπτωμάτων και η σωστή λήψη του ιστορικού είναι τα στοιχεία εκείνα που συμβάλλουν στη σωστή διάγνωση.
- Ποιά είναι η θεραπεία της κήλης των αθλητών;
Η θεραπεία της κήλης των αθλητών διακρίνεται σε συντηρητική και σε χειρουργική.
Η συντηρητική αντιμετώπιση, εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που δεν έχει εντοπιστεί κάποια εμφανής βλάβη, και περιλαμβάνει:
- αποχή απο αθλητικές δραστηριότητες
- φυσικοθεραπεία
- πρόγραμμα ενδυνάμωσης
- κρυοθεραπεία
- βελονισμό
- παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και βιταμινούχα σκευάσματα.
Θα πρέπει όμως να τονιστεί ότι ακόμα και αν υπάρξει σχετική βελτίωση των συμπτωμάτων με τη συντηρητική αντιμετώπιση, είναι σχεδόν πάντοτε παροδική και η πάθηση θα υποτροπιάσει ξανά.
Η χειρουργική θεραπεία είναι εκείνη που θα δώσει τελικά οριστική λύση στο πρόβλημα της κήλης των αθλητών και διακρίνεται σε:
- Κλασική (ανοιχτή) μέθοδο, η οποία δεν προτείνεται πλέον για την αντιμετώπιση της πάθησης
- Λαπαροσκοπική μέθοδο (ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική), μέσω τομών λίγων χιλιοστών με ειδικά εργαλεία, πλέγμα και χρήση κάμερας, που διακρίνεται σε δύο βασικές τεχνικές ανάλογα με τον τρόπο προσπέλασης της βουβωνικής χώρας (την εξωπεριτοναϊκή – TEP και την διακοιλιακή προπεριτοναϊκή προσπέλαση – TAPP).
- Ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για την αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών;
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση υπερέχει σημαντικά στην οριστική αντιμετώπιση της κήλης των αθλητών, με σαφή πλεονεκτήματα έναντι της κλασικής μεθόδου, αλλά και με ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 98%.
- Ποιά είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η λαπαροσκοπική χειρουργική;
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών είναι αναίμακτη και εξασφαλίζει στον ασθενή τα παρακάτω πλεονεκτήματα, σε σχέση με την ανοιχτή επέμβαση:
- πολύ μικρό χειρουργικό τραύμα και ελάχιστο τραυματισμό των ιστών
- ελαχιστοποίηση έως εξάλειψη του πόνου
- συντομότερη παραμονή στο νοσοκομείο
- ταχύτατη επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, ενώ σε χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες
- ελαχιστοποίηση και σχεδόν εξάλειψη της πιθανότητας υποτροπής.
- Τι είδους πλέγμα χρησιμοποιείται;
Το πλέγμα που χρησιμοποιείται στη λαπαροσκοπική χειρουργικη είναι απο ειδικό βιοσυνθετικό υλικό, το οποίο είναι πολύ καλά ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό, και ενσωματώνεται πλήρως με το κοιλιακό τοίχωμα, ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα υποτοπής.
- Πόσο χρόνο διαρκεί η λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών;
Η λαπαροσκοπική επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί κατά μέσο όρο περίπου 40 λεπτά.
- Ποιά είναι η καταλληλότερη περίοδος για την αποκατάσταση της κήλης των αθλητών;
Η καλύτερη περίοδος για τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση είναι η καλοκαιρινή, κατά την οποία συνήθως σταματούν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα οι αθλητικές υποχρεώσεις, διάστημα το οποίο όμως είναι αρκετό για την αποκατάσταση και την ανάρρωση, ενώ στη συνέχεια ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες.
- Πότε μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στο σπίτι και στις ασχολίες του;
Λίγες ώρες μετά το χειρουργείο ο ασθενής κινητοποιείται στην κλινική και το πολύ σε 24 ώρες μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του και στις δραστηριότητες του, χωρίς πόνους ή άλλα προβλήματα, ενώ σε χρονικό διάστημα 4-6 εβδομάδων μπορεί να επιστρέψει πλήρως στις αθλητικές του δραστηριότητες.
- Χρειάζεται κάποια ιδιάιτερη προσοχή απο τον ασθενή μετά το χειρουργείο;
Μετά τη λαπαροσκοπική αποκατάσταση της κήλης των αθλητών δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη μετεγχειρητική φροντίδα. Τα ράμματα που τοποθετούνται για να κλείσουν οι τρείς μικρές οπές πέφτουν μόνα τους μετά απο μερικές ημέρες. Απο την επομένη του χειρουργείου ο ασθενής μπορεί κινηθεί ελεύθερα, να οδηγήσει, να πάει στη δουλεία του (είδικά αν αυτή είναι γραφείου), να κάνει ντους, ενώ μετά απο μια εβδομάδα μπορεί να κάνει μπάνιο στη θάλασσα.